Zonterapi, hem
Zonterapi behandling

Om zonterapi, bakgrund och utbildning

  Zonterapi, bakgrund
Zonterapi är en av dem äldsta kända självläkningsmetoderna som finns. Forskarna har kommit fram till att det har använts sedan 5000 år sedan i länderna Indien och Kina.
Det finns många spekulationer om vilket land zonterapi ursprungligen kommer ifrån, många säger att indianerna var dem som började med zonterapi medans många andra menar på att det kommer från Kina. Ingen spekulation har verifierats pågrund av att man inte har något specifikt bevismaterial.

En sak som är ganska fascinerande är att man har funnit vägmålningar som utvisar zonterapi i gravar i Egypten. Dessa bildtecken visar en zonterapibehandling som sägs vara gjord 2330-2500 f. Kr. Målningarna visar två män som behandlar både händerna och fötterna på två andra män.
Tecknena på bilden beskriver även “Tryck inte så hårt att det gör ont” - “Jag gör som ni säger”. Detta visar då att zonterapin har använts f. Kr och har en mångtusenårig bakgrund.

Zonterapi återkomsten...

Zonterapin höll på att glömmas bort men det tog inte länge innan det återupptäckes. Den man som återuppväckte zonterapi 1900 var läkaren W.Fitzgerald tillsammans med sin trogna kollega Dr.Bowers.
De var båda väldigt säkra på att man kunde åstadkomma bedövningseffekter om man tryckte på olika områden på kroppen. När dem återupptäckte zonterapi så namngav dem det reflexzonterapi.
Dessa två män skrev även en bok kallad zone therapy, där finns föreläsningar av och för läkare. En karta som visade tryck zoner från fötterna till huvudet utvecklades sedan av Eunice Ingham som även var en medhjälpare till en av Fitzgeralds kollegor. Denna karta används väldigt ofta idag av många terapuester.

Efter att zonterapi hade återupptäckts så spreds rykten om det vidare till USA, Tyskland och Danmark och sedan till Sverige vid början av 1970 talet.

Om zonterapi och utbildning

Det finns folk som tror att akupunktur är äldre än zonterapi. Men om man tänker efter så finns det ett par punkter som visar på ett ungefär att zonterapi är äldre.

Akupunktur är bland annat mer komplicerat än vad zonterapi är, eftersom man måste använda sig utav nålar. I början använde man sig av benbitar och väldigt vassa stenar över hela kroppen vid behandling med akupunktur. Behandling med zonterapi kan utföras utan några slags redskap, det som krävs är kunskap och skicklighet.


Zonterapi är väldigt brett inom många länder just nu och massa behandlingar sker dagligen av utbildade terapister. Zonterapi är en icke vetenskaplig behandlingsform men många hävdar fortfarande att zonterapi fungerar och att det är kroppens egna sätt att läka besvär på.

Nuförtiden så måste man även ha en treårig utbildning inom zonterapi för att kunna få utnämna sig till en auktoriserad zonterapeut enligt Svenska Fotzonterapi-Reflexologi-Förbundet. Vid speciella tillfällen så kan kortare undervisningar ges.
Metoden är ännu inte fullt accepterad inom sjukvården vilket framgår här på zonterapi.


Anpassad sökning
Mail webmaster